Składniki(na ciasto drożdżowe zawsze w temperaturze pokojowej!):
-400 g mąki
-3 żółtka
-120 g masła
-40 g drożdży świeżych
-skórka otarta z jednej cytryny
-3 łyżki cukru
-szklanka mleka
-szczypta soli
Nadzienie:
-ok 500 g twarogu
-1 żółtko
-100 g cukru
-cukier waniliowy
-śmietana (opcjonalnie)
Drożdże utrzeć z jedną łyżką cukru, wymieszać z dwiema łyżkami mleka i dwiema łyżkami mąki. Zostawić na kwadrans aż "ruszą". Cytrynę sparzyć. Mleko rozgrzać z tłuszczem, tak żeby się rozpuścił. Mleko musi być ciepłe, nie gorące! Mąkę przesiać do miski z solą, dodać żółtka, mleko z masłem, resztę cukru,skórkę z cytryny, na końcu dodając drożdżowy zaczyn. Ciasto wymieszać drewnianą łyżką, pod koniec albo wyrobić ręką, albo wybić łyżką. Odstawić na ok. godzinę. Przygotować nadzienie. Twaróg rozdrobnić widelcem, dodać żółtko i cukier. Jeżeli masa będzie zbyt gęsta, można dodać odrobinę śmietany, ale nie za dużo, bo drożdżówki podejdą wodą!
Po wyrośnięciu ciasto chwilę wyrobić, podzielić na 3 lub 4 części. Każdą wałkować na prostokąt, który będzie miał jeden bok tak długi, jak blacha, której użyjemy do pieczenia. Po jednej stronie prostokąta nałożyć twaróg, założyć na nią tę drugą część, mocno dociskając.
Piec ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Oryginalny przepis pochodzi ze strony kwestiasmaku.com wprowadziłam pewne ułatwienia. Smacznego!
pychotki :) my zawsze kupowaliśmy gotowe "serniczki", ale chyba sami spróbujemy je zrobić.. :)
OdpowiedzUsuńzapraszamy również do nas na www.kulinarnylans.blogspot.com
Dzień dobry,
OdpowiedzUsuńNiestety nie znalazłam na stronie adresu e-mail.
Chciałabym przedstawiać informacje na temat mozliwości współpracy reklamowej.
Zapraszam do kontaktu pod adresem: kontakt@blog-media.pl
Pozdrawiam serdecznie
Magdalena
wyglądaja mega apetycznie
OdpowiedzUsuńchyba nie ma nic lepszego od poczciwych drożdżówek. uwielbiam brać takie domowe słodkości do szkoły :)
OdpowiedzUsuń