Tegoroczne Święta są u nas pełne zupełnie nowych przepisów, trochę improwizowanych. Chciałabym się nimi wszystkimi z Wami podzielić, niestety, absolutnie brakuje mi czasu na robienie zdjęć, dlatego baardzo baardzo musicie mi wybaczyć takie, instagramowe.

Składniki:
-gotowa masa makowa ok.500g
-500g mąki
-35g drożdży
-200g cukru
-szczypta soli
-1 jajko
-150 g masła
-szklanka mleka

Z drożdży, ciepłego mleka, połowy mąki i łyżki cukru zrobić zaczyn. Poczekać aż "ruszy", dodać resztę mąki, sól, jajko, na końcu tłuszcz. Chwilę wyrabiać ręką, ciasto będzie się bardzo kleiło, proponuję rękę zamienić na drewnianą łyżkę i "wybić" porządnie ciasto. Zostawić na ok. godzinę. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 5mm, nałożyć masę makową, zwinąć, pokroić na ciastka grubości ok.2 cm. Piec ok.20 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego! :)