Klasyczne brownie, polski murzynek, to ciasto, które z góry swój urok zawdzięcza...zakalcowi. Bardzo prosty, nie może się nie udać, bo musi być zakalcem ;-)

Składniki na dużą blachę:
-1 i 3/4 szklanki mąki
-200g czekolady gorzkiej
-100g czekolady białej
-1 szklanka cukru
-1 cukier waniliowy
-szczypta soli
-4 łyżki kakao
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-220g masła
-5 jajek

Masło i gorzką czekoladę rozpuścić w rondelku, na bardzo małym ogniu, żeby czekolada się nie przypaliła, pod koniec gotowania dodając kakao. Jajka ubić z cukrem, dodać sypkie składniki, na końcu rozpuszczoną czekoladę z tłuszczem, nie może być jednak gorąca, bo z masy jajecznej zrobi się jajecznica ;-) Rozpuścić białą czekoladę z łyżeczką masła, tym razem w kąpieli wodnej. Piekarnik nastawić na 200 stopni. Do formy wysmarowanej masłem, wylać ciasto, będzie dosyć rzadkie. Białą czekoladę wylewać cieniutką stróżką na ciasto. Piec 15-20 minut, maksymalnie!