Dobra znajoma wszystkich osób będących na diecie, tych, którzy unikają chleba, sportowców i fanów Ewy Chodakowskiej ;-). Dla niektórych trauma z dzieciństwa, dla mnie każde sobotnie śniadanie u rodziców. Owsianka i kawałek chleba z powidłami mamy. Ostatnio raczej sposób na śniadanie, kiedy w domu nie ma chleba. To owsianka w zupełnie nowej odsłonie. Moim zdaniem najlepsza, kiedy jeszcze gorącą zalejemy mlekiem.
Składniki na formę 20x20 cm:
-szklanka płatków owsianych, szklanka płatków jęczmiennych (użyłam ekologicznych płatków, które można dostać tutaj-www.tobio.pl )
-dwa jajka
-łyżka cukru
-łyżka cynamonu
-szklanka mleka
-szczypta soli
-szczypta kardamonu
-łyżka oliwy
-dodatkowo: dowolne bakalie, owoce, dżem, ja dodałam jedno jabłko i garść płatków migdałowych
Suche składniki mieszamy w formie, w której będziemy dalej piec owsiankę. Mokre dokładnie mieszamy, zalewamy nimi suche składniki. Na końcu posypujemy cynamonem, cukrem, dodajemy owoce.
Pieczemy 200 stopni 30 minut.
Podajemy gorące.
niedziela, 2 marca 2014
- Author name:
- todayornever
- Publish date:
- 13:13
- Discussion:
- 4 comments
- Categories:
- cynamon
owsianka
płatki owsiane
śniadanie
wege
Wygląda niesamowicie pysznie. Chyba się skuszę.
OdpowiedzUsuńowsianka to jedna z najlepszych rzeczy, jaką ludzkość wymyśliła. kocham wersję z jabłkiem i bananem. na pieczoną rzadko kiedy mam czas, ale klasycznie gotowana jest u mnie co tydzień :)
OdpowiedzUsuńalez to musi byc pyszna alternatywa dla zwykle owsianki!
OdpowiedzUsuńtalerz tez zacny;)
Świetny przepis, u mnie owsianka jest w wersji tradycyjnej prawie codziennie.Tyle że w minimalnej postaci zalane wodą płatki po namoczeniu zalewam mlekiem i podgrzewam w mikrofalówce ok min.i gotowe:)a do tego filiżanka mocnej kawy.
OdpowiedzUsuń